ПРОГРАМ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ

Квиз знања – Моја Кикинда: Откријмо где живимо +

- Канцеларија за младе Кикинда неколико година за редом реализује квиз знања Моја Кикинда – откријмо где живимо који је намењем завршним разредима основних школа и почетним разредима средњих школа. Пројекат подразумева учешће свих средњих и основних школа из Кикинде и околних села и има за циљ да подстакне младе да се више заинтересују о географском, историјском и културном наслеђу ових подручја.Квиз такмичење се реализује у три нивоа у којима такмичари знањем, али и срећом, долазе до финала у којем их чекају вредне награде. За такмичаре се на крају организује и екскурзија.

Сова фест +

Поводом рођендана, Канцеларије та младе, организује дводневну манифестацију која је 2019. године настала на иницијативу Канцеларије за младе, а уз подршку локалне самоуправе, како би музичка сцена у Кикинди задовољила потребе омладине од 15 до 30 година. Фестивал се одржава трећег викенда јула у дворишту Културног центра који се налази на градском тргу у Кикинди. Овај фестивал посети око 1500 младих. Организатори се труде да на фестивал доведу извођаче који су у датом тренутку најслушанији и најзанимљивији омладини, поред звучних извођача, трудиће се да у фестивал укључе и младе аматерске кикиндске извођаче и на тај начин им помогну у промоцији свог бенда.

Припремна настава за основце +

Канцеларија за младе организује припремну наставу за основце. План је да се поред припремне наставе коју основци имају у склопу шклоле, организује и додатна припремна настава за оне којима је потребна. План је да припремну наставу изводе младе особе које нису у рандом односу а имају адекватну квалификацију налазе се на евиденцији НСЗЗ или младе особе које су запослене, а имају недовољан фонд часова у школама у којима су запослене.

Турнир у баскету 3x3 +

Канцеларија за младе организује турнир у баскету 3x3 за средњошколце. У нашем граду се већ организује турнир у баскету 3x3, али се ту пријављују озбиљне екипе и средњошколци не могу да се носе са тим екипама, а овај турнир ће бити организован искључиво за средњошколце.

Кампања “Не говору мржње на Интернету” +

- је кампања против онлине изражавања мржње у било којем облику, укључујући оне које највише утичу на младе људе. Значајан део вршњачког насиља на Интернету базиран је на говору мржње и дискриминаторним ставовима према свему што је различито (насиље базирано на националној, верској, сексуалној или било којој другој припадности која појединца чини “другачијим” у очима већине). Стога је на европском нивоу од стране Генералног директората за демократију Савета Европе (а на иницијативу омладинског сектора и уз пуну подршку генералног секретара Т.Јагланда) покренута глобална кампања за борбу против говора мржње на Интернету, чији је циљ између осталог смањење вршњачког насиља у сајбер простору и стварање безбеднијег интернет окружења у коме ће младим људима бити понуђена алтернатива-указаће им се да је Интернет пре свега место за тражење корисних информација попут оних о различитим семинарима, едукативним програмима, стипендијама и сл.

Кикиндски Волонтерски Сервис +

- успоставља баланс између понуде и потражње за људским ресурсима (волонтерима) будући да у свакој локалној заједници постоји проблем недовољне информисаности јавности о могућностима за волонтирање, тако да организације и институције имају проблем у проналажењу волонтера. КВС кроз своју структуру спаја ове две стране.Канцеларија за младе има базу волонтера са једне стране и базу институција и организација са друге, и свакој страни омогућује испуњавање права и обавеза са циљем да се активности што успешније обаве, а да из тих активности волонтери науче нешто о функционисању и деловању организација у којим волонтирају.

Едукација омладинских лидера за активну Кикинду – Изазови себе! +

-Реализацијом пројекта "Изазови себе!" планирано је оснаживање младих активиста у локалалној заједници и подизање њихових компетенција (знања, вештина и вредносних ставова) за активно учествовање у личном развоју и развоју локалне заједнице. Едукација 20 младића и девојака, узраста 16-18 година, са територије града Кикинда спроводила би се током 3 месеца кроз интезиван образовни курс, кроз 3 блока предавања и кроз једномесечну праксу у локалној заједници уз подршку 2 искусна тренера-ментора. Циљ пројекта јесте изградња капацитета младих Кикинде за лични и социјални развој како би преузели активну улогу у личном развоју, у вршњачкој групи и у локалној заједници.

Обележавање Међународног дана младих +

-Поводом обележавања Међународног дана младих (12. август), Канцеларија за младе реализује низ активности које промовишу младе креативне људе и обележава овај дан на забаван начин. Сви догађаји буду пропраћени музиком, у све активности су укључени млади људи и кроз ове активности они могу да искажу своју креативност и вештине.